Witamy Gościa Szukaj | Aktywne Tematy | Zaloguj | Rejestruj

3 Strony123>
Czy wiemy co jemy ? !
karcelka
#1 Wysłane : 21 czerwca 2012 21:54:58(UTC)

Ranga: Stary wyjadacz

Grupy: Użytkownicy
Przyłączony: 2011-07-04(UTC)
Posty: 1 406
Kobieta

Podziękował: 0 razy
Podziękowano: 6 razy w 6 postach
Kochani, postanowiłam jednak napisac ten temat, aby Was ostrzec..
Czy kiedykolwiek słyszeliście o czymś takim jak "koszenila"?
Pewnie nie, lub pobieżnie, nie zagłębiając się w szczegóły..
Otóż "koszenila" w skrócie jest to "barwnik z robaków".. Rozwijając i zagłębiając się w temacie..
"Koszenila - E120 jest naturalnym czerwonym barwnikiem otrzymywanym z mszyc żerujących na kaktusach rosnących w tropikalnych rejonach Ameryki Północnej i Centralnej. Barwnik pozyskiwany jest zarówno z robaczych odwłoków jak i składanych przez nie jaj."

Robaczki te suszy się,a następnie dodaje się do wielu produktów spożywczych..
Więcej na ten temat możecie przeczytać we wpisie na moim blogu:

http://blog.udziewczyn.p...amp;cpage=1#comment-446



Temat bierze udział w konkursie: „Stary Wyjadacz”.
Sponsor  
 
NekropolisQueen
#2 Wysłane : 21 czerwca 2012 22:03:46(UTC)

Ranga: Stary wyjadacz

Grupy: Użytkownicy, Moderatorzy
Przyłączony: 2011-01-30(UTC)
Posty: 5 371

Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 73 razy w 71 postach
Jak dzisiaj przeczytałam na Twoim blogu o tym barwniku, to odechciało mi się jogurtówCryingPrzyznam, że się nie interesowałam za bardzo co jest w składzie produktów, miałam świadomość, że faszerują nas "chemią", ale nie, że są tam jeszcze inne paskudztwaCursingjestem wnerwiona, że nie mówi się o takim czymś głośno! Po takim czymś to mogę być pewna, że producenci sprytnie ukrywają różne "wstrętne rzeczy" pod jakimiś symbolami, czy dziwnymi nazwami, aby zwykły Kowalski nie "zakumał" co jest w środku. Jednym słowem jak dla mnie to "fuj"!CursingJakbym chciała jeść robale to bym sobie je sama upolowała w ogródku, ususzyła i zrobiła chipsy.
karcelka
#3 Wysłane : 22 czerwca 2012 07:09:32(UTC)

Ranga: Stary wyjadacz

Grupy: Użytkownicy
Przyłączony: 2011-07-04(UTC)
Posty: 1 406
Kobieta

Podziękował: 0 razy
Podziękowano: 6 razy w 6 postach
NekropolisQueen napisał:
Jak dzisiaj przeczytałam na Twoim blogu o tym barwniku, to odechciało mi się jogurtówCryingPrzyznam, że się nie interesowałam za bardzo co jest w składzie produktów, miałam świadomość, że faszerują nas "chemią", ale nie, że są tam jeszcze inne paskudztwaCursingjestem wnerwiona, że nie mówi się o takim czymś głośno! Po takim czymś to mogę być pewna, że producenci sprytnie ukrywają różne "wstrętne rzeczy" pod jakimiś symbolami, czy dziwnymi nazwami, aby zwykły Kowalski nie "zakumał" co jest w środku. Jednym słowem jak dla mnie to "fuj"!CursingJakbym chciała jeść robale to bym sobie je sama upolowała w ogródku, ususzyła i zrobiła chipsy.


Tak, koszenila, która ukrywana jest pod skrótem "E120" w niektórych produktach jest własnie ukrywana, pisząc po prostu "E120", ponieważ my mamy wszędzie pełno "E.." i nie zwrócimy uwagę na kolejny...
Szczerze to chyba nie chce wiedziec, co kryje się pod resztą tych skrótów..
Nikt o tym nie powie,bo wtedy upadło by wiele znanych marek, straciły by zaufanie klientów..
Ale może przez taki temat jak mój zobaczycie jak wiele firm stosuje ten proceder.
Ktos powie,ze jemu to nie przeszkadza,ok jego sprawa..

pupik
#4 Wysłane : 22 czerwca 2012 10:26:23(UTC)

Ranga: Stary wyjadacz

Grupy: Użytkownicy
Przyłączony: 2011-11-23(UTC)
Posty: 884

Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 13 razy w 13 postach
Szczerze, to mnie to nie szokuje i nie obrzydza. Wolę zjeść coś pozyskanego z robaka, bo jakby nie było, to coś naturalnego, niż sztuczność wyprodukowaną przez człowieka z chemii.
NekropolisQueen
#5 Wysłane : 22 czerwca 2012 10:28:05(UTC)

Ranga: Stary wyjadacz

Grupy: Użytkownicy, Moderatorzy
Przyłączony: 2011-01-30(UTC)
Posty: 5 371

Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 73 razy w 71 postach
pupik napisał:
Szczerze, to mnie to nie szokuje i nie obrzydza. Wolę zjeść coś pozyskanego z robaka, bo jakby nie było, to coś naturalnego, niż sztuczność wyprodukowaną przez człowieka z chemii.


Mnie obrzydza i jedno i drugie, ja bym wolała, aby nie było barwników, a jeśli już to takie z warzyw czy owoców, a nie robaliCursing
karcelka
#6 Wysłane : 22 czerwca 2012 11:29:50(UTC)

Ranga: Stary wyjadacz

Grupy: Użytkownicy
Przyłączony: 2011-07-04(UTC)
Posty: 1 406
Kobieta

Podziękował: 0 razy
Podziękowano: 6 razy w 6 postach
pupik-a mnie wręcz przeciwnie, nie wyobrażam sobie,że w moim jogurcie pływaja szczątki jakiegoś robaka!
tak jak napisała NekropolisQueen- wolałabym,żeby to był ekstrakt z owoców,czy juz nawet warzyw,bo w końcu sok z buraka daję sie też do jogurtów truskawkowych..
m258
#7 Wysłane : 22 czerwca 2012 20:08:37(UTC)

Ranga: Stary wyjadacz

Grupy: Użytkownicy
Przyłączony: 2011-09-27(UTC)
Posty: 1 225

Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 4 razy w 4 postach
o nie! zdemotywowałaś mnie tą koszenilą!
w życiu bym o tym nie słyszała, gdyby nie Twój blog!!!
to co mam nie jeść jogurtów? nienawidze robaków, a jadłam je od dziecka? bleeeeeeeeeeeeee
bb26
#8 Wysłane : 23 czerwca 2012 09:40:10(UTC)

Ranga: Stary wyjadacz

Grupy: Użytkownicy
Przyłączony: 2011-07-26(UTC)
Posty: 758
Kobieta
Lokalizacja: Podkarpackie

Podziękował: 0 razy
Podziękowano: 3 razy w 3 postach
m258 napisał:
o nie! zdemotywowałaś mnie tą koszenilą!
w życiu bym o tym nie słyszała, gdyby nie Twój blog!!!
to co mam nie jeść jogurtów? nienawidze robaków, a jadłam je od dziecka? bleeeeeeeeeeeeee


ja za to ostatnio gdzieś wyczytałam, że do produkcji lodów używa się także preparatów na wszy!!!masakra jakaś....
m258
#9 Wysłane : 23 czerwca 2012 10:13:55(UTC)

Ranga: Stary wyjadacz

Grupy: Użytkownicy
Przyłączony: 2011-09-27(UTC)
Posty: 1 225

Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 4 razy w 4 postach
masakra jakaś chyba musiałabym nic nie jeść, wole już nie wiedzieć co jem Crying
NekropolisQueen
#10 Wysłane : 24 czerwca 2012 20:07:28(UTC)

Ranga: Stary wyjadacz

Grupy: Użytkownicy, Moderatorzy
Przyłączony: 2011-01-30(UTC)
Posty: 5 371

Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 73 razy w 71 postach
m258 napisał:
masakra jakaś chyba musiałabym nic nie jeść, wole już nie wiedzieć co jem Crying


A ja wolę wiedzieć bo przynajmniej teraz może zacznę czytać etykiety i dokładniej wybierać co chcę zjeść. Teraz to się przerzuciłam na jogurt naturalny, a jak chcę owocowy to miksuję sobie owoce z ogroduBigGrin
karcelka
#11 Wysłane : 25 czerwca 2012 11:44:01(UTC)

Ranga: Stary wyjadacz

Grupy: Użytkownicy
Przyłączony: 2011-07-04(UTC)
Posty: 1 406
Kobieta

Podziękował: 0 razy
Podziękowano: 6 razy w 6 postach
Sprawdzony jogurt jest w biedronce, ten za 69gr, czy za 65gr. Producentem jest "BAKOMA" i nie ma w sobie tego dziwnego skladniku z robaków ;)
NekropolisQueen
#12 Wysłane : 25 czerwca 2012 11:46:04(UTC)

Ranga: Stary wyjadacz

Grupy: Użytkownicy, Moderatorzy
Przyłączony: 2011-01-30(UTC)
Posty: 5 371

Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 73 razy w 71 postach
karcelka napisał:
Sprawdzony jogurt jest w biedronce, ten za 69gr, czy za 65gr. Producentem jest "BAKOMA" i nie ma w sobie tego dziwnego skladniku z robaków ;)


O dzięki dobrze wiedziećBigGrinczyli jednak można zrobić jogurt bez robali.
karcelka
#13 Wysłane : 25 czerwca 2012 11:53:27(UTC)

Ranga: Stary wyjadacz

Grupy: Użytkownicy
Przyłączony: 2011-07-04(UTC)
Posty: 1 406
Kobieta

Podziękował: 0 razy
Podziękowano: 6 razy w 6 postach
jak widac mozna :)
wiec ja oprócz jogurtów naturlanych jem równiez te z biedronki :D
calibra
#14 Wysłane : 25 czerwca 2012 14:10:13(UTC)

Ranga: Stary wyjadacz

Grupy: Użytkownicy
Przyłączony: 2011-07-15(UTC)
Posty: 1 238
Lokalizacja: Często we własnym świecie :)

Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 21 razy w 21 postach
A mnie robaki nie przeszkadzają Flapper . Bardziej nie lubię tych wszystkich chemicznych konserwantów E-coś tam oraz cukru ukrytego pod 10 rodzajami.
NekropolisQueen
#15 Wysłane : 25 czerwca 2012 14:45:49(UTC)

Ranga: Stary wyjadacz

Grupy: Użytkownicy, Moderatorzy
Przyłączony: 2011-01-30(UTC)
Posty: 5 371

Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 73 razy w 71 postach
calibra napisał:
A mnie robaki nie przeszkadzają Flapper . Bardziej nie lubię tych wszystkich chemicznych konserwantów E-coś tam oraz cukru ukrytego pod 10 rodzajami.


No a z tym cukrem to też prawda, ale ja tam wolę cukier niż robaleBigGrin także dla każdego coś miłegoLOL hehehe
calibra
#16 Wysłane : 25 czerwca 2012 16:06:52(UTC)

Ranga: Stary wyjadacz

Grupy: Użytkownicy
Przyłączony: 2011-07-15(UTC)
Posty: 1 238
Lokalizacja: Często we własnym świecie :)

Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 21 razy w 21 postach
NekropolisQueen napisał:
calibra napisał:
A mnie robaki nie przeszkadzają Flapper . Bardziej nie lubię tych wszystkich chemicznych konserwantów E-coś tam oraz cukru ukrytego pod 10 rodzajami.


No a z tym cukrem to też prawda, ale ja tam wolę cukier niż robaleBigGrin także dla każdego coś miłegoLOL hehehe


No co Ty, taki robaczek, to na pewno wartości odżywcze - mniam LOL , a cukier to "biała śmierć" Flapper . A tak szczerze, to w większości tego, co spożywamy się coś znajdzie, nie tylko ta nieszczęsna koszenila...
NekropolisQueen
#17 Wysłane : 25 czerwca 2012 16:17:19(UTC)

Ranga: Stary wyjadacz

Grupy: Użytkownicy, Moderatorzy
Przyłączony: 2011-01-30(UTC)
Posty: 5 371

Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 73 razy w 71 postach
calibra napisał:
NekropolisQueen napisał:
calibra napisał:
A mnie robaki nie przeszkadzają Flapper . Bardziej nie lubię tych wszystkich chemicznych konserwantów E-coś tam oraz cukru ukrytego pod 10 rodzajami.


No a z tym cukrem to też prawda, ale ja tam wolę cukier niż robaleBigGrin także dla każdego coś miłegoLOL hehehe


No co Ty, taki robaczek, to na pewno wartości odżywcze - mniam LOL , a cukier to "biała śmierć" Flapper . A tak szczerze, to w większości tego, co spożywamy się coś znajdzie, nie tylko ta nieszczęsna koszenila...


No i właśnie tego się obawiam co tam jeszcze jest o czym się nie mówi głośno, a później za jakiś czas wyjdzie na światło dzienne i człowiek mało co nie zwróci całej zawartości żołądka. Mnie robale obrzydzająCursingi nie chcę ich w żarciu.
karcelka
#18 Wysłane : 25 czerwca 2012 18:38:58(UTC)

Ranga: Stary wyjadacz

Grupy: Użytkownicy
Przyłączony: 2011-07-04(UTC)
Posty: 1 406
Kobieta

Podziękował: 0 razy
Podziękowano: 6 razy w 6 postach
ja w ogole nie lubie robaczków Cursing
pupik
#19 Wysłane : 26 czerwca 2012 08:50:38(UTC)

Ranga: Stary wyjadacz

Grupy: Użytkownicy
Przyłączony: 2011-11-23(UTC)
Posty: 884

Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 13 razy w 13 postach
A ja, jak już wcześniej napisałam wolę robaczki niż chemię. I podobnie, jak calibra, wolę unikać cukru, który "walą" do wszystkiego - np. do herbatek dla maluszków... Gdybym znalazła w jogurcie całego robaka, to pewnie wydarłabym się na całe osiedle, ale taki sproszkowany jest ok Laugh Wiecie, czego oczy nie widzą... BigGrin
karcelka
#20 Wysłane : 26 czerwca 2012 09:46:32(UTC)

Ranga: Stary wyjadacz

Grupy: Użytkownicy
Przyłączony: 2011-07-04(UTC)
Posty: 1 406
Kobieta

Podziękował: 0 razy
Podziękowano: 6 razy w 6 postach
pupik napisał:
A ja, jak już wcześniej napisałam wolę robaczki niż chemię. I podobnie, jak calibra, wolę unikać cukru, który "walą" do wszystkiego - np. do herbatek dla maluszków... Gdybym znalazła w jogurcie całego robaka, to pewnie wydarłabym się na całe osiedle, ale taki sproszkowany jest ok Laugh Wiecie, czego oczy nie widzą... BigGrin


Nie, nie, nie :) nie przekonacie mnie do robaków :D
takie większe,np na pizzy to owszem :D hi hi ale nie w jogurcie, czy czekoladzie..
Użytkownicy przeglądający ten temat
Guest (2)
3 Strony123>
Skocz do forum  
Nie możesz tworzyć nowych tematów w tym forum.
Nie możesz odpowiadać na tematy w tym forum.
Nie możesz usuwać swoich postów w tym forum.
Nie możesz edytować swoich postów w tym forum.
Nie możesz tworzyć ankiet w tym forum.
Nie możesz głosować w ankietach w tym forum.

Clean Slate theme by Jaben Cargman (Tiny Gecko)
Powered by YAF 1.9.4 | YAF © 2003-2010, Yet Another Forum.NET
Ta strona została wygenerowana w 0,300 sekund.